به گزارش پایگاه تحلیلی خبری ذوب ۲۴، به نقل از روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، علی اصغر زاده، مدیر اکتشاف ایمیدرو در نشست تخصصی «رویکردهای نوین دانش بنیان در اکتشافات و معدنکاری عمیق مواد معدنی با نگاهی به تجربیات کشورهای پیشرو» که با حضور استادان دانشگاه داخل و خارج کشور به صورت حضوری و مجازی برگزار شد، اظهار کرد: موضوع چاه پیمایی یکی از نقاط ضعف حوزه حفاری کشور است که شرکتهای دانش بنیان میتوانند با تمرکز در این حوزه علاوه بر ایجاد بازار کسب و کار برای خود، با ارائه برداشتهای بیشتر و تفسیرهای بهتر میتوانند به کاهش هزینهها و بهره ور کردن حفاریها کمک کنند.
وی ادامه داد: بهعلاوه بر این، به شناسایی ساختارهای درون زمین و ترند تودهها در زمین کمک خواهد شد.
مدیر اکتشاف ایمیدرو خاطرنشان کرد: طی سالهای گذشته اقداماتی در حوزه اکتشافات عمیق آغاز کردهایم که نتایج ارزندهای به همراه داشته و تجاربی را نیز به دست آوردهایم.
به گفته وی، از جمله کانسارهای کشف شده میتوان به آنومالی ۲۱ سنگ آهن بافق در استان یزد اشاره کرد.
اصغرزاده افزود: مجموعهای از مباحث اقتصادی، تکنولوژی و تجهیزات در اکتشافات عمیق موثر است. یکی از بزرگترین چالشها در معادن زیرزمینی مباحث ساختارها، گسلها و درزهها است که اگر به درستی شناسایی نشوند مشکلاتی ر ا در طراحی استخراج به وجود می آورند.
سرمایهگذاری بزرگترین چالش اکتشاف در کشور
وی تاکید کرد: از بزرگترین مشکلات بخش اکتشاف کشور این است که این مهم با سرمایه گذاری کافی انجام نمیشود. همچنین هیدروژئو لوژی و شناسایی آبهای عمقی نیز باید مدنظر قرار گیرد. از سوی دیگر به روزنبودن تکنولوژی و تجهیزات از دیگر چالشهای پیش روی اکتشافات عمیق است.
مدیر اکتشاف ایمیدرو یادآور شد: طبق توافق نامه سه جانبهای که بین ایمیدرو با معاونت معادن وزارت صنعت، معدن، تجارت و سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی صورت گرفته است، با تمرکز بر ژئو فیزیک هوایی کار اکتشافی ۴۰۰هزار کیلومتر مربع طی ۵ سال آینده انجام خواهد شد که امیدواریم خروجی آن دستیابی به معادن پنهان باشد.
وی ادامه داد: مدیریت معادن و تجهیز و بهره برداری از آنها از جمله مباحث مهم در این حوزه است.
حمایت از دانشگاهها و اشتغال فارغ التحصیلان
اصغرزاده تصریح کرد: در ایران بستر قانونی برای اختصاص بودجه به پروژههای پژوهشی از محل حقوق دولتی وجود دارد اما از این بستر به خوبی استفاده نشده است. شرکتهای بزرگ توانایی سرمایه گذاری در دانشگاهها را دارند اما این کمکها مقطعی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: در خصوص به کارگیری فارغ التحصیلان دانشگاهها در نظر داریم از طریق طرح، فارغ التحصیلان در حوزه اکتشاف و معادن را به سمت شرکتهای مشاور سوق دهیم تا آموزش داده شوند و پس از ۲ تا ۳ سال آماده فعالیت در بازار کار باشند.
یاشار رحیمیان، عضو هیات علمی دانشگاه آلبرتا (کانادا) نیز در این نشست گفت: کشورها در معدنکاری عمیق باید به سمت استفاده از تکنولوژیهای جدید و اتوماسیون بروند تا بتوانند عیارهای پایین را نیز استخراج کنند.
وی با اشاره به تجربیات کشورهای پیشرو در معدنکاری عمیق افزود: برنامه ریزی را باید مورد توجه قرار داد به گونهای که معدنکاری زیرزمینی و عمیق به طور همزمان مد نظر قرار گیرد، چراکه این امر موجب تامین خوراک کارخانه و ثبات نرخ تولید خواهد شد.
محمد محمدخانی، مدیرعامل شرکت جلگههای آسمانی نیز در این نشست اظهار کرد: عدم همزمانی طراحی معادن زیرزمینی و روباز میتواند موجب دوباره کاری و افزایش هزینهها شود.
وی با اشاره به فعالیت شرکتهای دانش بنیان در کشورهای مختلف گفت: شرکتهای دانش بنیان در ایران میتوانند هوشمندسازی معادن را مورد توجه قرار دهند. با کمک این شرکتها می توان روند توسعه فناوری در کشور را بهبود بخشید.
بهزاد مهرابی، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی نیز در این نشست به بیان تفاوتهای سرفصل های درسی در دانشگاه های داخل و خارج از کشور و نیز تجربیات نحوه به کارگیری فارغ التحصیلان پرداخت.
تجربیات کشورهای پیشرو در حوزه اکتشاف معادن عمیق، نحوه آموزش و به کارگیری جوانان، رابطه صنعت و دانشگاه، تکنولوژیهای جدید در حوزه حفاری و اکتشاف، چالشها و فرصتهای این حوزه و نیز نحوه مشارکت شرکتهای دانش بنیان در پیشرفت بخش اکتشاف کشور از جمله مباحث مطرح شده در این نشست بود.
انتهای پیام/